80 Milyon Vatandaş İthal Güneş Gözlüğü Kullanıyor!

Millileşmenin arttığı günümüz şartlarında, üretim süreci daha kolay olmasına rağmen sanatsal tecrübe ve tasarım yeteneği gerektiren güneş gözlüğü pazarı, ithalatta önemli bir paya sahip.

80 Milyon Vatandaş İthal Güneş Gözlüğü Kullanıyor!
22 Nisan 2018 Pazar 17:30

Türkiye’de şu anda küresel bazda markalaşan bir güneş gözlüğü şirketi bulunmuyorken, 80 milyon nüfusa sahip Türkiye’nin güneş gözlüğü gereksinimi önemli markaların üretimini Çin’de gerçekleştirdiği ürünlerle karşılanıyor. Konuya dair açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gözlükçülük Meslek Komitesi Meclis Üyesi Numan Hocaoğlu, Türkiye’de yüzde 100 yerli üretim güneş gözlüğü bulunmadığına dikkat çekti.

Sadece 1 Milyonu Optik Mağazada Satılıyor!
İlkbahar ve yaz aylarında güneş gözlüğü satışları patlıyor ama rakamlar, gözlük mağazalarında satılan ürünlerin sadece 1 milyon adet civarında olduğunu gösteriyor. Kalan 6 milyonluk güneş gözlüğü de işporta ve giyim mağazalarında satılıyor.

Çok ucuz fiyatla satılan gözlükler ise kaçak yoldan ülkemize geliyor. Bu da direkt göz sağlığını tehdit ediyor. 1 Haziran 2017’den itibaren gözlük ithalatına getirilen yüzde 29,8’lik ek vergi kaçak gözlük miktarının daha da artmasına sebep oldu.

Güneş Gözlüğü İthalatında Çin İlk Sırada Yer Alıyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in elde ettiği veriler kapsamında, 2017’de en çok güneş gözlüğü ithal alınan ülke Çin olarak belirlendi.

2017 senesinde optik tarzda işlenen güneş gözlükleri, plastik camlı güneş gözlükleri ve diğer güneş gözlükleri olarak kategorilere ayrılan ithalatta, miktar ve tutar bazında ilk sırada plastik camlı güneş gözlüklerinin yer aldı. Bu kalemde, geçen sene toplam 6 milyon 78 bin 213 güneş gözlüğü ithalatı karşılığında 108 milyon 742 bin 413 dolar ödeme gerçekleştirildi.

Toplam ithalat incelendiğinde ise Türkiye’de 2017’de ithal alınan 7 milyon 8 bin 765 güneş gözlüğü karşılığında 135 milyon 323 bin 748 dolar ödendi.

Yerli Üretim Teşvik Ediliyor! 
Devlet yerli üretimi destek için adet başına 5 TL destek veriyor. Ancak üretici hammadde ithalatı yaptığı için maliyet yine de yüksek. Uzmanlar, üretim ve ihracat yapılmasına rağmen markamızın olmaması yüzünden, her yıl modayla büyüyen sektörden yerli üreticinin pay alamadığını ifade ediyor.

Kaynak: Ekonomi7
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.