8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun

Dünya Kadınlar Günü ya da diğer ismiyle Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanan uluslararası bir gündür.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun
08 Mart 2018 Perşembe 08:54

Türkiye’de ise ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

8 Mart Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

8 Mart 1857yılında Amerika’nın New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları isteğiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, sonrasında  çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag şehrinde 2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın, Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi ve bu öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Tüm kadınlarımızın, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlu olsun.


 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.