19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun

Ülkemizin kurtuluş mücadelesi, 99 yıl önce bugün Atatürk'ün Samsun'a ayak basması ile başladı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun
19 Mayıs 2018 Cumartesi 09:21

Mustafa Kemal Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktığı ve Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olan 19 Mayıs, her yıl ülkemizde Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanıyor.

Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği, İstanbul-Samsun yolculuğuna bakmak gerekir.

Mustafa kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru İle Samsun Yolculuğu
Türk Milleti, Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken, büyük lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak, işgal altındaki vatanın, ‘kurtuluş’ yolunu açtı.

Atatürk, beraberindeki kişilerle, 16 Mayıs 1919 Cuma günü “Bandırma” isimli eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır. Bandırma Vapuru, 17 Mayıs 1919 Cumartesi günü akşamı İnebolu’ya varır. 18 Mayıs 1919 Pazartesi günü, yolculuğun sonuna gelinir. Yolcular, Kalyon Burnu denilen yerden sandallarla Merkez iskelesine çıkarılır.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde, İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Atatürk bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas’ta kaldığı süre boyunca hep bu sorunları düşündü, yolculukta geçirdiği uykusuz geceler son bulmamıştı şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu. Ama, O’nda ve O’nun gibi düşünenlerde bu vatan aşkı oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi.

Atatürk’ün Samsun yolculuğu, Türk Milleti için bir dönüm noktasıydı. Yolculuk, ‘kurtuluşun’ başlangıcıydı. Atatürk, Millî Mücadele’yi başlatmak için Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti. 

Atatürk gençlerden sıkça bahsederken, yaş dışında fikir gençliğini yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O’nun şu sözü bu düşüncesini daha iyi açıklar; “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir."

Optik Gazete olarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyor, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla anıyoruz.
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.