10-15 Liraya Hastalık Satın Alınıyor!

Samsun Gözlükçüler Derneği Başkanı Ali Mutlu, sokak aralarında ve pazarlarda satılan güneş gözlüklerinin ultraviyole özelliğinin olmadığını söyleyerek, sağlık açısından ciddi sorunlara yol açtığını kaydetti.

10-15 Liraya Hastalık Satın Alınıyor!
18 Ağustos 2015 Salı 12:13


Samsun Gözlükçüler Derneği Başkanı Ali MUTLU, pazardan gözlük alınmaması gerektiğini, bu gözlüklerin ciddi boyutlarda insan sağlığına zarar verebileceğini söyledi. Gözlük adı altında satılan bu maddelerin, plastik atıklarından yapıldığını ifade ederek, "10 – 15 liraya gözlük değil hastalık satın alınıyor" dedi.


Mutlu, “Pazarda satılan gözlükler Türkiye’ye gözlük olarak ithal edilmiyor. Gözlük olarak ithal ettiğiniz ürünlerde Sağlık Bakanlığın bir kaydı var. Karekod sistemiyle geliyor. Nereden geldiği, nerede üretildiği, hangi ham maddelerden üretildiği, nasıl üretildiği, sağlık derecesinin boyutları nedir bunları içeren bir karekod sistemi var. Eğer uygunluğu varsa getirdiğiniz üründen numune alıyor Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve Türkiye Standartlar Enstitüsüne gönderiliyor o standartlara uygunsa gözlük olarak satılıyor. Bizim gibi optik mağazalarında satışa sunuluyor. Diğer pazarlarda, bujiterilerde ve değişik mağazalardan alınan ürünlerin gözlük olarak bir unvanı yok ona gözlük faturası kesilmiyor çünkü bir gözlük değil. Plastik atıklarının geri dönüşüm adı altında yapılan bu gözlükler gözlerimize ciddi zararlar vermektedir. Bu pazardan gözlük alımını eczane dışından ilaç almaya benzetebiliriz” diye konuştu.

Ucuz Gözlük Kullanırsak Ne Olur?

Mutlu,“Plastik su şişesini kullanıp atıyoruz bunları renklendirip gözlük şeklini vererek satıyorlar. Bunun bir maliyeti olmadığı için 10-15 liraya satılıyor. Bunlar optik bir ürün olmadığı için güneşte koruma özelliğine sahip değil, gözü korumuyor ve odak dediğimiz bir merkez yok. Normal bir gözlük taktığınız zaman merkezleme ışıkları filtreliyor. Hiç gözlüksüz gezmiş olsak güneşte onu taktığımız zamanki zararı yine gözümüze veremeyiz. Çünkü onu taktığımız zaman merkezleme olmadığı için ışıklar gözümüze çok farklı boyutlardan giriyor. Gözünüzü korumak için gözlük takıyorsunuz ve renkli, karanlık olduğu için gözünüzün doğal perdesi açılıyor. Ucuz, sahte gözlüklerde gözümüzü kandırıyoruz doğal perde açılarak zararlı ışıkların direk girmesine izin veriyoruz. Tehlikesi oldukça büyük ve hemen ortaya çıkmıyor bir 10 yıl 20 yıl sonra ortaya çıkıyor. Pazardan alınanlar gözlük değil kendimizi kandırmamalıyız, sonuçta uygun fiyatlarda da gözlük var. Bu rakamların çok ciddi olmadığı bir yerde gözünüzü de sağlıksız bir şekilde risk etmenin bir anlamı yok” dedi.

Kaynak: haberexen.com



İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Taylan KÜÇÜKER - 9 yıl önce
Organik olan camlar tabak TARAK yapımında kullanılan AKRİLİK malzeme ,bunlar kromatik ABERASYONA neden olur .Trafik sinyalizasyon renlerinin doğru algılanmasını önler .kazalara neden olur. UV radyasyonu yeterli tutmaz. çerçeve aksamı alerji tahriş kaşıntı hatta cilt kanserine sebep olur. ( Üzerindeki kalitesiz kaplama insan idrarından asitli ter ile kolaylıkla korezyona uğrar)Kolaysa kırılır yüz göz yaralanmalarına neden olur. Cam mineral güneş camları pencere camı ham maddesinden yapılır. optik camlar pencere camına göre 6 misli sağlamdır. Pencere camı kırıldığında pıçak gibi keski parçalara ayrılır .Optik cam kırıldığında mozaik gibi dağılır daha güvenli ve sağlamdır.Kaçak yollarla geldiği için garanti belgesi ve faturası olmaz. Çok büyük katma vergi kaybına sebep olur. Yasal düzenleme ile denetim ve kontroller sağlık Bakanlığı eli ile yürütülmelidir .