Kontak Lens Hijyeni Temizliği ve Bakımı

Lens kullanımına başlarken gözlerinizin sağlığı için kesinlikle dikkatli edilmesi gereken en önemlisi kontak lens bakımının ve temizliğinin nasıl gerçekleştirileceği konusudur.

Kontak Lens Hijyeni Temizliği ve Bakımı
14 Kasım 2016 Pazartesi 11:08

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Eğitim Komisyonu Başkanı Taylan KÜÇÜKER'in yaptığı açıklamada gözde kızarıklık, ağrı ve görmede de azalma şikâyetleri gözün yüzlerce hastalığında aynı şekilde ortaya çıktığı için, hastanın mutlaka bir hekime yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.

*Lensleri takıp çıkarmadan önce mutlaka ellerinizi geleneksel kalıp sabun ile yıkayın. Sıvı sabun kimyasal ajanlar içeriyor ve alerjik-toksik reaksiyonlara sebep olabilir. Geleneksel kalıp sabun kullanımı tavsiye ediliyor. Ellerinizi yıkadıktan sonra mutlaka kurulayınız. Elleri kurulamak için normal pamuklu havlu kullanmayın. Elleri kurulamada sadece kâğıt havlu kullanınız. 

*Çeşme suyu ile lens hiçbir zaman temas etmemelidir. Lens temizliğinde çeşme suyu asla kullanılmaz. Bol bol lens suyu kullanılmalıdır. lensler tümüyle solüsyonun içine batacak şekilde, gece yeterli miktarda solüsyonun içine bırakmadan önce parmak uçlarıyla avuç içinde ovup iyice lens suyu ile durulamak ve temizlemek gereklidir.  Lensleri her seferinde yeni solüsyonla yıkayın ve yeni solüsyonun içinde saklayın. Kullanılmış solüsyonun içine yeni solüsyon eklemeyin zira bazı solüsyonların içindeki aktif maddeler zamanla bozulur. Aynı nedenle son kullanma tarihi geçmiş solüsyonlar da asla kullanılmamalıdır. 

*Lensi kabından çıkardıktan sonra kabı lens suyuyla yıkayıp kurulayınız ve akşama kadar özellikle kuru olarak bekletiniz. 

* Lensleri veya kaplarını temizlerken asla musluk suyu kullanmayın. Musluk sularında göz iltihabına neden olacak mikroorganizmalar ve parazitler içerebilir.

*Lensleri uygun koruma kaplarında tutun ve bu kapları ayda bir değiştirin. Kapları her kullanımdan sonra lens suyu ile yıkayın, temizleyin ve kurulayıp kuru bekletiniz.

*Lenslerinizle havuzda kesinlikle yüzmeyin veya sıcak banyoya girmeyin. Evinize geldiğinizde nasıl ayakkabınızı elbisenizi çıkarıyorsanız kontak lensinizi de çıkarınız. Gözün kornea tabakası oksijeni havadan alır. Uzun süre takılı kalan lens yüzünden göz oksijensiz kalır ve korneada damarlanma meydana gelebilir. Bu durum korneanın saydamlığının azalmasına, mikroplara ve alerjiye kapı açabilir. Göz kuruluğu(Dry Eye) oluşur.

Gözde kızarıklık, ağrı ve görmede de azalma şikâyetleri gözün yüzlerce hastalığında aynı şekilde ortaya çıktığı için, hastanın mutlaka bir hekime yönlendirilmesi gerekir. 

Numaralı ve renkli her türlü kontak lens hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satışına izin verilen tıbbi cihazdır. İlaç ve tedavi kapsamında değerlendirilir. Reklamı ve internet üzerinden satışı yasaktır.
 
Taylan KÜÇÜKER 
Eczacı Gözlükçü 
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı 
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.