Gözünüzü Sık Sık Kaşıyorsanız...

Dikkat görme bozukluğuna neden oluyor!

Gözünüzü Sık Sık Kaşıyorsanız...
13 Kasım 2016 Pazar 11:00

Erken dönemde fark edilmesi güç bir rahatsızlık olan keratokonus hastalığı hakkında bilgi veren Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, hastalığın 15-25 yaş arasında başladığını belirtti. Bulgu vermemesi nedeniyle hastalığı erken dönemde yakalamanın zor olduğunun altını çizen Dr. Asena, "Hastalığın başladığı kişiler ya gözlük kullanıyor ya da gözlük takma ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Hastalık alerjik göz yapısına sahip kişilerde görülebiliyor. Çok iyi görmeyen ve gözleri çok kaşınan kişilerin 'acaba bende bu hastalık var mı diye düşünmesi gerekiyor. Öte yandan gözü alerjik yapıdaki kişilerin, gözünü sürekli kaşıması, ovuşturması mevcut olan hastalığın gelişimini hızlandırır. Tabi ki göz alerjisi olan herkesin bu hastalığa yakalanacağı anlamını da çıkarmamalıyız" diye konuştu.

GÖZLÜĞE RAĞMEN GÖZ BOZUKLUĞU VARSA DİKKAT!

Göz bozukluğu olanların gözlük taktığı halde görmeleri yüzde 100 değilse, gözleri çok alerjik yapıdaysa bu hastalıktan şüphenilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Asena, "Fakat gençlik çağında numaraların artması doğal kabul ediliyor.

20'li yaşlar numaranın durduğu yaşlar oluyor. Herkes için değişir ama genellikle numaraların durduğu yaşa geldiği halde numarası artıyorsa giderek bundan şüphelenmek gerekiyor. Bu kişiler genellikle astimatı olan kişiler. Lasik astigmatı olan bireylerde numara giderek artıyorsa ve görme gözlük taktığı halde yüzde 100 değilse ve göz çok alerjik yapıdaysa bu hastalık akla gelmesi gerekiyor" dedi.

Hastalıktan şüphelenmek için bulguların olması gerekiyor. Bu durumda topografi filmi çekerek teşhis konabiliyor. Hastalık 40'lı yaşlara kadar ilerleyebiliyor. İlerlediğinde gözlük numarası giderek büyüyor, görme seviyesi azalıyor ve artık hastalar gözlüklerden ya da lenslerden yarar görmeyecek hale geliyorlar. Görme çok azalabiliyor. Çok düşük değerlere kadar inebiliyor ilerleyen bulgularda. Gözümüzün kornea dokusunda incelme ve sivrilme gerçekleşiyor. Çok araştırılmış bu hastalığın nedeni ama tam olarak bilinemiyor.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.