Görme engelliler için Konuşan gözlük!

Görme engelliler için metni sese çeviren gözlük tasarlandı. Gözlük sayesinde gazete, kitap, trafik tabelalarındaki yazılar okunabilirken, paralar ve insanlar tanınabiliyor.

Görme engelliler için Konuşan gözlük!
01 Aralık 2016 Perşembe 09:37

İsrail’de görme engelliler için yeni bir gözlük tasarlandı. Son teknoloji ürünü cihaz, günlük hayatta karşılaşılan yazılı metinleri seslendirerek görme engellilerin yaşamını kolaylaştırıyor. 15 yaşındaki görme engelli bir genç cihazı ilk deneyenlerden birisi oldu. Görme kabiliyeti sıfıra yakın olan gencin görme hayali bu sayede gerçeğe dönüştü.

OrCam adı verilen cihaz dünyayı görme engelliler için konuşmaya dönüştürüyor. OrCam, yapay zeka ve algoritmalara dayalı bir bilgisayarın gözlüğe entegre edilmesiyle tasarlandı. Görme engelliler için tasarlanan ve yazıyı konuşmaya çeviren gözlük sayesinde marketlerdeki ürünlerin etiketindeki yazılar, restoranlardaki menüler, trafik levhaları ve kağıt paralar görme engelliler için kabus olmaktan çıktı.

Gözlüğü kullanmakta oldukça basit. Çerçevesinde bilgisayara bağlı mini bir kamera taşıyor. Kullanıcının parmağı ile işaret ettiği bölgenin fotoğrafını çekiyor ve metni seslendiriyor. Gözlüğün marifetleri bunlarla da sınırlı değil. Örneğin kolunuza baktığınızda size saatin kaç olduğunu söylüyor. Fotoğraflardan insan yüzlerini tanıyabiliyor ve kaydedebiliyor. Bu kişilerle tekrar karşılaştığınızda size kim olduğunu söylüyor. Görme engelliler için tasarlanan gözlüğün fiyatının ise 3 bin Euro civarında olduğu belirtiliyor.

Gözlüğün gelecekte sadece engellilere destek için değil, çocukların eğitimi ya da yabancı bir ülkedeki metinlerin tercümesi gibi alanlarda da kullanılması planlanıyor.

Kaynak : habersirasi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet - 7 yıl önce
Daha ucuz olsaydı
Avatar
Mahmut - 3 yıl önce
Bu ürünü ilgili Bilgi almak istiyorum
Avatar
Pınar - 3 yıl önce
Şu an var mı elinizde