Romantik Yol: ''ALMANYA''

Her ne kadar Almanya, sanayinin, bilimin, ticaretin ve Avrupa Birliği’nin merkez ülkesi olarak bilindiğinden gezginlere fazla alternatif sunmadığı düşünülse de gerçek hiçte öyle değildir!

Romantik Yol: ''ALMANYA''
21 Kasım 2015 Cumartesi 09:29

 

Her ne kadar Almanya, sanayinin, bilimin, ticaretin ve Avrupa Birliği’nin merkez ülkesi olarak bilindiğinden gezginlere fazla alternatif sunmadığı düşünülse de gerçek hiçte öyle değildir!

Orta Kuzey’de Frankfurt’un Hanau Kasabası yakınlarından başlayarak Bremen’e kadar devam eden kanımca Almanya’nın en güzel kentlerinden ve üniversiteler şehri olarak bilinen Heidelberg’i de kapsayan Masal Yolu Rotası, yine kuzeyde Koblenz’den güneyde Stuttgart’a kadar devam eden Ren Vadisinde yer alan Şatolar ve Kaleler Rotası ile Bavyera ile Baden Württemberg eyaletlerini kapsayan Romantik Yol Rotası bir gezgine hayal tadında yolculuklar yaşatmanın ötesini sağlar.


Almanların Grimm Kardeşler’i Jacob Grimm ve Wilhelm Grimm masalları araştırıp kaleme alan iki kardeş! Bu iki kardeş tarafından derlenen birçok ünlü masal vardır. Uyuyan Güzel, Kırmızı Başlıklı Kız, Pamuk Prenses, Külkedisi, Bremen Mızıkacıları bunlardan bazılarıdır.


Bu iki kardeş çeşitli mahalli lehçeleri incelemişler, daha sonra köy köy, kasaba kasaba dolaşarak, akşam sohbetlerinde yüzyıllardan beri anlatılagelen eski Alman şiirlerini, efsanelerini ve masallarını derleyip, edebi bir üslupla yeniden yazıp 1812'den sonra Çocuk ve Yuva Masalları (Kinder und Hausmarchen) adı altında yayımlamışlardır.

Prusya'nın 19. yüzyılda Napolyon orduları tarafından yenilgiye uğratılmasından dolayı Almanların milli duygularında alevlenme olmuş ve aydınlar ülkenin geçmişini yüceltmeye yönelmişlerdir. Grimm Kardeşler’ in çalışmaları da bu akıma bağlanır.

Bugün, dünyanın her yerinde tanınan ve dinlenen bu masallar, Alman dilinin bütün inceliklerini taşır. Çünkü Grimm Kardeşler, bütün bu masal derlemeleri sırasında Alman dilini bütün teferruatıyla incelemişler ve dilin bu günkü durumunu almasına büyük hizmette bulunmuşlardır.


Ancak bu masallara tanıklık eden coğrafik noktalar ise gerçekten masallardan fırlamış hissini yaşamanıza sebebiyet veren muhteşem köy ve kasabalardan oluşuyor.


Eminim ki; Grimm kardeşlerin ömrü vefa etseydi belki de Almanya’nın Romantik Rotası üzerinde yer alan köy ve kasabalardan da birçok masal çıkarabilirlerdi. Bu yol güneyde Füssen kentinden başlayıp, Ausburg’u da içeren kuzeyde Würzburg şehrine kadar devam eden 350 km’lik bir rotayı kapsar. Ortaçağda ticari amaçlı kullanılan bu yol Almanya'nın doğa güzelliklerinin dışında ortaçağ şatoları, kaleleri, köprüleri gibi kültürel eserlere de ev sahipliği yapıyor.


Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı Füssen yakınlarındaki Neuschwanstein Kalesi, Hohenschwangau kasabası yakınında bulunan sarp bir tepeye kurulmuş olan, 6 katlı, 19. yüzyıl Neo-romantisizm mimari stiliyle yapılan kaledir. Günümüzde Würzburg ile Füssen'i birbirlerine bağlayan Romantik Yolun duraklarından biri olarak önemli bir yere sahiptir.

Bavyera Kralı II. Ludwig'in isteğiyle saray ressamı Christian Jank tarafından Neue Burg Hohenschwangau olarak tasarlanarak 5 Eylül 1869 tarihinde inşaata başlanmış ve 1886 yılında oturabilecek hale gelmiş.II. Ludwig Neuschwanstein dışında Linderhof Kalesi ve Herrenchiemsee Kalesi'nin inşaatlarını başlatıp Falkenstein Kalesi'ni de planladı. Böyle gereksiz harcama yapan II. Ludwig, Starnberg Gölü'nün kenarında bulunan Berg Kalesi'nde hapsedilmiş ve göl kenarında ölmüş.


Güney Almanya'da gerek Masal Yolu Rotamız gerekse rota dışında yer alan onlarca güzel köyden geçtik. Bayern ve Baden Württemberg eyaletleri gerçekten nakış gibi işlenmiş, doğanın bizlere sunduğu bu görseli de Almanlar cidden iyi korumuşlar.

Geçtiğimiz her kasaba, köy ya da şehrin mutlaka bir tarihi meydanı var ve sokaklar dantel gibi. Bodensee(Konstanz) Gölü çevresinde yer alan, Friedricshafen, Lindau, Meersburg, Ludwigshafen, Konstanz ve Überlingen gerçekten görülmeye değer yerler.


Almanya’nın Friedrichshafen şehrinin ismini biz pek bilmesek de, dünyaca ünlü bir hava aracının gökyüzünde ilk süzüldüğü bir yer olarak tarihe geçti. Almanya'nın güneyinde yer alan Baden Württemberg eyaletinin 14 merkezinden biri olan kent, Konstanz Gölünün kuzeyinde yer alıyor ve buradan devamlı gölün güneyindeki Konstanz kentine ve yine  Lindau kentine feribot çalışıyor.


Graf Zeppelin (Ferdinand Graf von Zeppelin) Konstanz gölünün tam karşısında doğmuş, ancak 2 Temmuz 1900’de ilk hava aracı olan LZ1’i yaptığı yer Friedrichshafen olmuştu. Hikâyenin tümünü müzede bulabilir ve havacılık tarihi ile ilgili dünyanın en eşsiz koleksiyonlarını görmek isterseniz uğramanız gereken adres belli; Zeplin Müzesi.


Münih'e 200 km mesafedeki kentin komşu kenti olan Ravensburg ise asla görülmeden geçilmemesi gereken bir şehir. Almanların Bodensee olarak adlandırdıkları Konstanz Gölü ve çevresi ise en güzel Masal Yolu rotalarından birisi.

Romantik Yol rotası İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya’yı işgal eden Amerikan Askerlerince keşfedilmiş. Almanya tarafından da ikinci dünya savaşının kötü imajının silinmesi için sahiplenilmiş. Günümüzde yılda 3 milyondan fazla ziyaretçi bu rotayı takip ediyor.


Romantik Yol’un yıldızı ise kesinlikle Neuschwanstein ve Hohenschwangau şatolarıdır. Romantik Kral Ludwig ve babası Maximililan tarafından yaptırılan bu kaleler kesinlikle ama kesinlikle Romantik Yol’un bir numaralı gezilecek noktaları.

Masal Yolunun en güzel coğrafyaları Ölmeden Önce Görülmesi gereken yerler listesinin başında yer alıyor.



Suat ŞİMŞEK


 

 

 

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.